2012. október 7., vasárnap

Színes gyurma, gyerekeknek

Gyári gyurmát sosem mertem adni a gyerekeknek, mert tele van vegyi anyaggal és ha esetleg bekapják, akkor az nem tesz jót nekik. Persze tudom, vannak olyan gyurmák is a piacon, amiket ha bekap a gyerek akkor nem lesz baja, de ennyi pénzt kidobni pár óra szórakozásért, pedig már sajnálnék.
Ott volt a só-liszt gyurma, amit sokat csináltam a prüntyőkéknek, de egy szín... nem volt a legizgalmasabb, még ha irtó jól el is tudtunk játszadozni.Aztán találtam egy receptet és egy ötletet. Miért ne lehetne étel festékkel beszínezni a só-liszt gyurmát. Szóval az itthon található ételfesték színezéket nem kímélve elkészítettem a gyurmákat :) Mikor egy éjszakát kint maradtak az elkészült alkotások, még mindig puhák és gyúrhatóak voltak. Szóval sokáig elállnak, hűtőben lefóliázva simán egy két, akár három hetet is. Így mindig csak ki kell venni a hűtőből, és indulhat a játék, ami sokkal izgalmasabb színesen :)

Leírom a liszt gyurma receptet először:

Liszt: 0,5 kg
Só: 110 g
Víz: 1,5 - 2 dl
Olaj: 4 - 5 evőkanál

Ezek az adagok függenek attól, milyen ételszínezéket rakunk a gyurmába, ha a sima bolti folyékonyat használjuk, kevesebb víz kell bele.
Én cukrászatban kapható ételfestéket vettem ami zselés. Sokkal intenzívebb a színe, és nem is fog össze annyira mindent, a begyúráskor ami a kézre felkerül, könnyebben lemosható. Nincs vele annyi macera.
Van aki, illóolajat is rak a gyurmába. Megmondom őszintén én ezt inkább mellőzöm, mert ha már jól néz ki, a szaga ne legyen olyan csalogató a megevészetéhez. :)

Színek keveréséhez:

3 alapszín kell: kék, sárga, piros.

Zöld  = sárga + kék
Barna = sárga + kék + piros
Lila = piros + kék
Narancs = piros + sárga
Fehér = ne keverjünk semmit bele :)
Fekete = ehhez vegyünk inkább fekete ételfestéket, mert ha minden színt bele keverünk, nem biztos hogy feketét fogunk kapni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése